23 Mar
23Mar

קצבת נכות בעבור ילד המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי – מה מקומה בתשלום דמי המזונות, האם ניתן להתחשב בקצבה זו בעת קציבת תשלום מזונות? כאשר בני זוג פרודים, ועולה צורך לקבוע תשלום דמי מזונות בעבור ילדיהם של הצדדים, יישנם מספר פרמטרים אשר בית המשפט לוקח בחשבון. במאמר זה דנתי בנושא קצבת נכות אשר משתלמת על ידי הביטוח הלאומי. האם הקצבה נחשבת להכנסה? האם הקצבה, מצדיקה/מאפשרת הפחתת תשלום דמי המזונות? לדוגמה, האם הורה אשר צריך להעביר תשלום מזונות בסכום מסוים, יכול לטעון שאפשר להפחית מסכום זה את סכום קצבת הנכות אשר משולמת בעבור הילד על ידי המוסד לביטוח לאומי? על שאלות אלה אענה במאמר קצר זה.

חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] תשנ"ה – 1995 ס' 222 דן בקצבת ילד נכה, ובו נקבע: "222. (א) השר, לאחר התייעצות עם שר האוצר ובאישור ועדת העבודה והרווחה, יקבע הוראות, תנאים ושיעורי סכומים בדבר - (1) תשלום דמי מחיה בעד ילדו הנכה של מבוטח או של מי שהיה מבוטח ונפטר כתושב ישראל, אם עיקר זמנו של הילד מוקדש ללימודים או להכשרה מקצועית; (2) עזרה הדרושה ללימודיו של ילד כאמור בפסקה (1) שעקב נכותו דרושה לו עזרה מיוחדת ללימודיו או שאין ביכולתו לבקר, עקב נכותו, בבית ספר רגיל אך מסוגל הוא ללמוד.  (ב) השר, לאחר התייעצות עם שר האוצר, רשאי לקבוע את התנאים והשיעורים להשתתפות המוסד בהוצאות המבוטח לסידורים מיוחדים לילד כאמור בסעיף קטן (א)(1), ההכרחיים לקיום אורח חיים רגיל. (ג) השר, באישור ועדת העבודה והרווחה, רשאי לקבוע הוראות מיוחדות, תנאים ומבחנים בדבר תשלום קצבה בעד ילד נכה הסובל מליקויים מיוחדים שנקבעו בהן." 

החוק הנדון לא מכריע וקובע את דינה של הקצבה, ולא מקדם אותנו למתן מענה לשאלות מושא מאמר זה. 

בתמש (טב') 7112-01-10‏ ‏ ט.ח נ' י.ח, פסק כבוד השופט אסף זגורי (דאז שופט משפחה, כיום מחוזי): "ביחס לבן י.א.ח, קצבאות המל"ל מכסות את כל צרכיו וכל עוד הוא מקבל קצבת ילד נכה בשיעור של מעל 2,000 ₪ יש בקצבה זו כדי לפטור האב מתשלום מזונותיו." 

בעמש (חי') 11101-12-17‏ ‏ ב' נ' ב'‏, נקבע (מחוזי חיפה): 

"סבורני אם כן שאין לצאת מנקודת מוצא לפיה הקצבה מכסה גם את הצרכים הבסיסיים של הקטינים או כי היא נועדה לשמש כמעין פיצוי להורים שכושר השתכרותם נפגע כתוצאה מהעומס הטיפולי הכרוך בגידול בנם/בתם וכמעין "השלמת הכנסה". הנחת המוצא היחידה האפשרית תהא, כי הקצבה נועדה לכסות את הוצאות הקטין בגין צרכים מיוחדים, וזוהי מטרתה העיקרית. רק אם יוכח כי לאחר תשלום כל הצרכים המיוחדים לשם כיסויים נועדה הגמלה, נותרה יתרה, כי אז יש מקום להתחשב בכך במסגרת פסיקת המזונות הבסיסיים בגין צרכים רגילים ודמי המדור. כשם שציינתי קודם, סבורני כי המטרה מהקצבה היא הקלה על גידולו של הילד, לאור העומס הטיפולי הכרוך בכך, והחורג מהעומס המוטל על הורים לילדים שאינם בעלי צרכים מיוחדים. אף שלא ניתן להתייחס לאותה מעמסה ככלכלית בלבד, אולם הדעת נותנת כי בהיבט מצומצם זה (ההיבט הכלכלי), ההקלה מכוונת לאותה מעמסה כספית נוספת המוטלת על ההורים בעטין של אותן הוצאות משמעותיות בגין הצרכים המיוחדים, ולא הצרכים הרגילים השווים לכל קטין." 

ברמ"ש 73968-05-23 ב' נ' ב', נקבע: 

"שאלת פסיקת המזונות עבור קטין המקבל קצבה מהמל"ל עבור צרכים מיוחדים נדונה בפסיקה לא פעם. הגישה הרווחת בשנים האחרונות היא, כי מטרתה העיקרית של הקצבה היא למימון הוצאותיו המיוחדות של הקטין, ולא נועדה לכסות גם את הצרכים הבסיסיים של הקטין; אף אין היא נועדה לשמש כמעין פיצוי להורים שכושר השתכרותם נפגע כתוצאה מהעומס הטיפולי הכרוך בגידול בנם וכמעין "השלמת הכנסה". אולם, אם יוכח כי לאחר תשלום כל הצרכים המיוחדים לשם כיסויים נועדה הקצבה, כי נותרה יתרה, או אז יש מקום להתחשב בכך, במסגרת פסיקת המזונות הבסיסיים בגין צרכיו השוטפים של הקטין.ראו לעניין זה: עמ"ש (חי') 11101-12-17 ב' ואח' נ' ב' ואח' (20.11.2018 – להלן: "עניין ב'"), אשר בקשת רשות ערעור עליו נדחתה בהחלטת בית המשפט העליון ב-בע"מ 8994/18 פלוני נ' פלונית (4.3.2019 – להלן: "עניין פלוני")." 

המגמה של הפסיקה, הינה שקצבת נכות בעבור ילד, אינה מהווה הכנסה או סיבה כשלעצמה להפחתת תשלום דמי מזונות. קצבת הנכות נועדה לצרכים המיוחדים של הילד ולא בעבור צרכים רגילים ואחרים (להם נדרשים דמי המזונות). אך מדובר בנקודת מוצא הניתנת לסתירה. צד אשר טוען שקצבת הנכות אינה מנוצלת במלואה למטרתה, יכול לטעון שיש להתחשב בסכום הקצבה אשר לא מנוצל בעבור צרכים מיוחדים, לשם תשלום צרכים הכרחיים ומכאן שמוצדקת הפחתה בתשלום של דמי המזונות.

מונחי מפתח:

קצבת נכות בעבור ילד 
דמי מזונות
הפחתת תשלום דמי מזונות בשל קצבת נכות
צרכים מיוחדים
צרכים הכרחיים
המוסד לביטוח לאומי
הפחתת מזונות 
קביעת תשלום מזונות
פסיקת מזונות
חישוב מזונות


רון פיין - עורך דין: הסקירה הנדונה הינה כללית ואינה תחליף לייעוץ משפטי


הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.